over Canada, het land zelf

 

Cultuur
De Canadezen zijn over het algemeen heel gastvrij. De cultuur heeft vee Engelse en Franse invloeden. Ook zijn er invloeden te zien van de Indianen en de Inuitbevolking. Veel Canadezen houden van sport. Er zijn een aantal hele populaire sporten. Deze zin lacrosse en ijshockey.

 

Bezienswaardigheden:

  1. Icefields Parkway

De Icefields Parkway is de beroemdste weg door de Rocky Mountains. De toeristische route loopt parallel aan een deel van de Continental Divide, de bergrug die het Noord-Amerikaanse continent in twee delen splitst. De Icefields Parkway loopt 230 kilometer door Jasper National Park naar Lake Louise, in Banff National Park. Hier sluit de weg aan op de Trans-Canada Highway . Onderweg zie je veel natuurpracht, van besneeuwde bergtoppen en gletsjers tot turkooizen meren en klaterende watervallen. Het meest bekende punt langs de weg is het Columbia Icefield, dat je in een speciaal voertuig kunt betreden.

 

  1. National Gallery of Canada

De National Gallery of Canada bevindt zich aan de Sussex Drive in de Canadese hoofdstad Ottawa, in de provincie Ontario. Het is een van de belangrijkste musea van Canada.

De National Gallery is ontworpen door de architect Moshe Safdie en opende in 1988.

De National Gallery is in 1880 geopend door de Gouverneur-Generaal van Canada John Douglas Sutherland Campbell, 9th Duke of Argyll, en kwam in 1882 in hetzelfde gebouw als het Supreme Court of Canada op Parliament Hill. In 1911 verhuisde de National Gallery naar het Victoria Memorial Museum. Vervolgens werd het museum in 1962 naar een onopvallend kantoorpand verplaatst in Elgin Street. De huidige locatie werd betrokken na het afmaken van de nieuwbouw bij Sussex Drive in 1988.

De National Gallery heeft een collectie schilderijen, tekeningen, foto's en beeldhouwwerk. de nadruk ligt op Canadese kunst, maar het museum bezit ook werk van vele Europese kunstenaars. Het museum heeft een sterke collectie moderne kunst met enkele van de bekendste werken van Andy Warhol.

 

 

 

 

 

 

  1. De Niagara Watervallen

De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara, beneden de watervallen.

 

  1. Banff National Park

Nationaal park Banff is een nationaal park van Canada gelegen in het zuidwesten van Alberta en is onderdeel van de Rocky Mountains. Het beslaat een gebied van zo'n 6641 km².

Banff was het eerste nationale park van Canada, opgericht in 1885, en heette oorspronkelijk Rocky Mountain Park. Het park werd later uitgebreid en hernoemd naar het gelijknamige treinstation aan de Canadian Pacific Railway. In 1984 werd Banff, samen met andere parken in de Canadese Rockies, opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Banff National Park trekt jaarlijks bijna 8 miljoen bezoekers. Ten zuiden van dit park ligt Waterton Lakes National Park. Minder bezocht, maar met aansluitend het Amerikaanse Glacier National Park ook zeer ongerept en bezienswaardig.

Er liggen verschillende gletsjers, bergen en rivieren in dit park, waaronder die van het Columbia-ijsveld. Om bij de meeste bezienswaardigheden te komen is er de Icefields Parkway van 230 km van Lake Louise in het Nationaal park Banff naar Jasper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Newfoundland

Newfoundland is een eiland in de Atlantische Oceaan voor de noordoostkust van Noord-Amerika. Het behoort tot de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Newfoundland wordt door de Straat van Belle Isle gescheiden van het schiereiland Labrador. Het eiland heeft een oppervlakte van 111 390 km². De provinciehoofdstad St. John's bevindt zich op de zuidoostelijke punt van het eiland. Net ten zuiden van de hoofdstad ligt Cape Spear, het oostelijkste punt van Canada.

Bij L'Anse aux Meadows zijn de overblijfselen gevonden van een Vikingnederzetting. Vermoedelijk is Newfoundland het door Leif Eriksson verkende Vinland van de Vikingen, dat voor het eerst beschreven werd in 1076 door Adam van Bremen.

Tijdens een expeditie in 1497 heeft ontdekkingsreiziger John Cabot het eiland waarschijnlijk opnieuw ontdekt. In opdracht van koning Hendrik VII voer hij met achttien man op de Matthew naar het westen om een vaarroute naar Azië te vinden. Op Newfoundland vond hij sporen van mensen, maar hij ontmoette geen indianen. Engeland had toen niet de mogelijkheid om het gebied te koloniseren, terwijl de Spanjaarden en Portugezen zich op zuidelijkere plekken richtten.

Barachois Pond Provincial Park is een provinciaal park. Marble Mountain is een belangrijke plaats in de winter voor skiërs.

 

  1. Yellowknife

Yellowknife is de hoofdstad van de Canadese Northwest Territories. In 2011 had de stad 19.234 inwoners, en heeft een oppervlakte van 105,2 km². Yellowknife ligt aan de rivier de Yellowknife en aan de noordoever van Great Slave Lake en heeft een extreem geïsoleerde ligging, zo ligt de dichtstbijzijnde grote stad Edmonton op 1700 kilometer, waarover je met de auto 28 uur rijdt. De stad heeft wel een eigen vliegveld, Yellowknife Airport. Verder is heeft de stad en omgeving een mooi natuurgebied. Ook liggen er veel goudmijnen in de buurt van Yellowknife ook is de stad vol met diamanthandelaren.

 

  1. Charlotte Town

Charlotte town is een Canadese stad en tevens de hoofdstad van de provincie Prins Edwardeiland. De stad heeft 36.094 inwoners en een oppervlakte van 44,33 km². Samen met de randsteden heeft de stad 58.358 inwoners. Charlotte town ligt aan de Hillsboroughbocht, waar de drie rivieren Hillsborough, Yorke en Eliot samenkomen.

 

 

 

 

 

  1. Canadian War Museum

Het Canadian War Museum  is een openbaar toeristisch museum voor militaire geschiedenis, dat gelegen is in Ottawa, Canada. CWM is het nationale oorlogsmuseum van Canada. De exposities verschillen van oudere oorlogen zoals de Tweede Wereldoorlog tot de huidige oorlogen waar Canada bij betrokken is.

 

Bevolking:

De oorspronkelijke bewoners van Canada zijn de indianen. Zij hebben het land ook de naam Canada gegeven. Tegenwoordig lever er 300.000 geregistreerde indianen in Canada. Deze zijn verdeeld over zeshonderd verschillende stammen.

Nu leven er in Canada ongeveer 32 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is met 2,8 inwoners per km2  de laagste ter wereld. De meeste Canadezen wonen langs de zuidgrens van het land.

Negentig procent van alle Canadezen zijn immigrant of een nakomeling van een immigrant. Daardoor is er in Canada een echte smeltkroes van culturen. De twee grootste groepen zijn de Britten en Canadezen. Zij vormen samen negenenveertig procent van de bevolking. De Duitsers, Italianen en Nederlanders vormen samen een groep van tien procent van de bevolking. De grootste hoeveelheid mensen die in Canada wonen zijn dus Europeanen. Nu komen er steeds meer Aziaten naar het land toe.

De Fransen en Britten hebben een grote invloed op Canada. Dit blijkt ook uit de taal. De twee officiële talen van Canada zijn namelijk Frans en Engels. Engels wordt gesproken door ongeveer zestig procent van de bevolking. Vijfentwintig procent van de mensen heeft Frans als moedertaal. Alleen in Quebec wordt er alleen maar Frans gesproken. In de andere plaatsen wordt er voornamelijk Engels gesproken.

Het Frans wat in Canada wordt gesproken is sterk beïnvloed door het Engels. Hierdoor is er een kenmerkend accent onder de Franssprekende. Daarom zullen Fransen en Engelsen moeite hebben om ze te verstaan.

Ook het Engels wat wordt gesproken wijkt af. Wanneer Canadezen Engels spreken is er een herkenbaar accent te horen. De schrijfwijze lijkt in dat opzicht wel veel op het traditionele Engels.

Een klein deel van de bevolking spreekt geen Engels of Frans. Zij spreken één van de vijftig indianentalen.

 

 

Werk:
De sector waar de meeste mensen in werken is de diensten sector. Ongeveer driekwart van de bevolking werkt hierin. Ook werken veel mensen in de industriële sector. Verder werkt een klein deel in de landbouw sector. In Canada zijn er een aantal banen waar altijd aanbod voor is. Op het gebied van administratie en financiën is er altijd wel werk te vinden. Ook chauffeurs zijn erg gewild, als je een baan als verpleger of kapper wil hebben kan je ook altijd aan de slag in Canada. Omdat er altijd mensen nodig zijn kunnen veel mensen werken. Daarom is de werkloosheid in Canada laag.

 

Levensbeschouwing/ religie:
Officieel is 87% van de Canadese bevolking gelovig. Dit is zo ook al heeft Canada geen officiële godsdienst. De helft van de bevolking is ongeveer Rooms-Katholiek. Dit zijn vooral de mensen met een Franse afkomst. Verder zijn er veel protestanten, zij komen vaak uit Groot-Brittannië. Andere godsdiensten die veel voorkomen zijn: het jodendom, boeddhisme en de islam. Er zijn ook talloze verschillende kleine geloven. Dit zijn meestal geloven die ontstaan zijn bij indianenstammen.

 

Pluriforme of multiculturele samenleving:
Canada is een duidelijk voorbeeld van een multiculturele samenleving. Er wonen veel mensen van verschillende afkomsten. Vroeger woonden er veel indianen in Canada. Maar na de komst van de Engelsen en Fransen werd dit aantal een stuk kleiner. In het noorden leven de Inuit en in Quebec leven vooral Fransen. Ook wonen er veel Europeanen in Canada. De meeste mensen komen hier naar toe voor de goede welvaart.

 

Welvaart/welzijn:

In Canada betalen ze met de Canadese dollar. 1 euro is dan gelijk aan 1,56 CAD.

Canada is een land die niet rijk maar ook niet arm is. Dit kun je aan verschillende dingen zien. De werkloosheid is over het algemeen laag. Maar wat er wordt  verdiend is gemiddeld. Ook doet het land niet heel veel aan export en import. Ze kunnen nogal goed op zich zelf leven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb